Gréckeho exministra odsúdili na osem rokov väzenia za úplatkárstvo

04.03.2013 Celý región

Atény 4. marca (TASR) - Bývalého gréckeho ministra obrany Akisa Tsochadzopulosa dnes odsúdili na osem rokov väzenia.

Udelili mu pokutu 520.000 eur a zároveň nariadili skonfiškovanie jeho sídla v centre Atén s výhľadom na svetoznámu Akropolu. Súd ho totiž už skôr uznal vinným z korupcie. Prípad je v krajine, tvrdo zasiahnutej krízou, pozorne sledovaný. Informácie priniesli tlačové agentúry DPA a AP.

Súd oznámil, že popredný predstaviteľ niekdajších socialistických vlád Tsochadzopulos (73) odovzdal v rokoch 2006-2009 nepravdivé vyhlásenia o dani z príjmov. Takisto nepriznal, že manželka im kúpila rodinné sídlo, ktoré sa nachádza na jednej z najexkluzívnejších aténskych ulíc.

Exminister poprel obvinenia a má automatické právo na odvolanie. Zostane však vo väzbe dovtedy, kým sa záležitosť znovu nedostane na súd.

Tsochadzopulos, ktorý zastával úrad ministra obrany v rokoch 1996-2001, je vo väzbe od vlaňajšieho zatknutia a podľa očakávania ho v nasledujúcich mesiacoch budú súdiť pre ešte vážnejšie obvinenia z korupcie a prania špinavých peňazí. Tieto obvinenia súvisia s úplatkárstvom okolo zmluvy na ponorky.

Vo väzbe sa nachádza aj Tsochadzopulosova manželka a dcéra pre obvinenia z prania špinavých peňazí.

Politik patril do strany PASOK, ktorá je v súčasnosti menším partnerom koaličnej vlády vedenej konzervatívcami.

Verejní predstavitelia sú pod prísnejším drobnohľadom justičných orgánov, ktoré po vypuknutí finančnej krízy v Grécku dostali väčšie právomoci pri vyšetrovaní korupčných prípadov. Minulý týždeň bývalého starostu druhého najväčšieho gréckeho mesta, Solúnu, odsúdil súd na doživotie v škandále okolo sprenevery 17 miliónov eur.
 

Vyberte región